Yanlışlarımızdan ders alıp, global manada iş birliği yapmamız şarttır. Ali Ülker bey ile Davos 2022’deyiz. Kendisinin katıldığımız “Preparing for the…
2022 Model Beslenme ve Sağlık Okuryazarlığı “Geçen sene yine bu aylarda “Beş Soruda Sağlık Okuryazarlığınızı Test Edin” başlıklı bir yazı…
Kasım 2020de New York Üniversitesi profesörlerinden Scott Galloway’in “Post Corona/Krizden Fırsata” isimli çok ilginç bir kitabı yayınlandı.(*) Kitabın ilginç yönü ABD’de yaşanan kapitalizmin eleştirisini yaparken daha sonra çözümleri yine kapitalizm içinde araması.
Bu hafta size 5 soru sorarak başlamak istiyorum. Önce bir okuyup cevaplarınızı verin bakalım.
Sera Gazının sıfırlanamaması felaketimiz mi olacak? Bill Gates’in ”İklim Felaketinden Nasıl Kaçınırız?” adlı kitabı tam da bu soruya değiniyor.
Küresel Covid19 salgınının başladığı 2020’nin Mart ayından bu yana tüm dünyada alışverişçi davranışı mağazadan, online mağazaya; restorandan eve online siparişe, kafeden online sipariş verip “al-götür”e doğru hızla değişti. Ama aslında bu trend yıllar önce başlamıştı.
“Tarih boyunca görülen odur ki, salgın hastalıkların yıkıcı sonuçlarının bir çoğu salgınla değil, salgının ortaya çıkardığı diğer toplumsal sorunlarla alakalıdır. Burada görülmesi gereken, bu boyuttaki bir salgın hastalığın yol açacağı, ortaya çıkaracağı toplumsal ve ekonomik sorunların salgının ortaya çıkışından çok daha önemli olmasıdır”.
Geçenlerde önüme Dünya Ekonomik Forumu’ndan bir oturumun Youtube videosu düştü.
Önce 1 saatlik video izlenir mi dedim. Ama biraz izleyince hem konuşanlar ilginç hem kitap ilginç olunca kendimi tüm videoyu izlerken buldum.
Geçtiğimiz iki hafta boyunca Dünya Pazarlama Zirvesi’nden yapılan konuşmalara yer verdim. Bu yüzden Sabri Ülker Vakfı’nın bu yıl dördüncüsü 17-18 Kasım tarihleri arasında yapılan Beslenme ve Sağlık İletişimi Konferansı’nda konuşulanlar bugüne kaldı.
“Çinlilerin meşhur ‘Yalnızlar Günü’ satışları bu yılda her yıl olduğu gibi, 11 Kasım’da internet üzerinden gerçekleştirildi. 24 saat süren bu satışların toplamı bu yıl 74 milyar dolar oldu. Bu yılın en ilginç yönü ise bu satışlara Cartier, Prada, Balenciaga, Chloe, Dior gibi lüks 200 markanında ilk defa bu satışlara katılması oldu.
6-8 Kasım tarihleri arasında modern pazarlamanın babası sayılan Philip Kotler’in himayelerinde EWMS (World Marketing Summit) bu kez online yapıldı. 104 ülkeden 80’ne yakın ünlü pazarlama uygulamacısı ve akademisyen 48 saat boyunca büyük maratonda görüşlerini aktardılar. Haberlerden okuduğuma göre zirveyi 2.5 milyon kişi aynı anda takip etmiş. Açıkçası çok büyük bir rakam.
“İş Yaşamında Plaza İmparatorluğunun Sonu ve Tele Çalışmanın Önlemez Yükselişi” başlıklı yazımın üzerinden iki ay geçti. Bu süre içinde dünyada korona virüs risk algılaması hem vaka sayısında göreli azalma hem dikkat dağılması hem de kanıksama nedeniyle düştü. Çalışanlar sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ofisleri daha fazla kullanmaya başladılar.
Korona virüs kaynaklı Covid19 hastalığı çok kısa sürede Çin’den dünyaya yayıldı. Şu anda raporlanmış 14.600.000 vaka 609.408 ölüm var. Ülke sıralamasına bakarsak ilk üç sırayı ABD (3.844.815 vaka 140.903 ölüm), Brezilya (2.118.646 vaka ve 80.120 ölüm) ve Hindistan (1.155.191 vaka 28.084 ölüm) alıyor. Türkiyemiz 220.572 vaka 5508 ölüm ile 14’üncü sırada. Hala aşı bulma çabası, ilaç bulma çabası devam ediyor. Bir yandan hastalanan insanlar tedavi edilmeye çalışılıyor.
Evden çalışma (working from home), uzaktan çalışma (remote working) ya da tele-çalışma (tele- working) yeni bir konsept değildir. Koronavirüs salgını’ndan önce işletme dünyasında dijital devrimle birlikte giden bir tele-çalışma evrilmesi söz konusu idi. Bu evrilme koronavirüs salgını nedeniyle devrime dönüştü ve neredeyse bir gecede Türkiye dahil tüm dünyada ofisleri boşalttı, eve taşıdı.
Uzaktan Çalışma güven, işbirliği ve teknoloji demektir. Sadece biraz daha disiplinli olmayı gerektirir. Yıldız Holding Tele-Çalışma Gönüllü Disruption Grubundaki sunduğum taslağı Ege Bakış’a teşekkürlerimle paylaşıyorum. Bu prensipler niteliğindeki çalışma faydalı bir rehber olacaktır.
Her işte bir hayır vardır deriz ya, şimdi bu mecburi düzen belki de geleceğin vazgeçilmezi olacak. İnsan Kaynakları yöneticileri yeni seyrekleştirilmiş ofis yerleşimine geçerken mecburen bir kısım işlerin uzaktan (evden) görülmesini kabullenecekler. Ama sanki ofis yaşamını terketmek, alışkanlıklarımızdan vazgeçmek hepimize çok zor gelecek.