İş Hayatı

Aile Şirketleri: Geleceğe Uzanan Değer Oluşturmak

LinkedIn

Bugün HBR Türkiye’de LinkedIn hesabında “Aile Şirketleri: Geleceğe Uzanan Değer Oluşturmak” başlıklı bir etkinlik ve HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan yönetiminde çok sayıda değerli konuşmacı vardı. Aile Şirketleri ile ilgili yazımda kaynakçada yer verdiğim Dr. Josh Baron ilk konuşmacı idi. HBR’nin Ocak Sayısında yer alan uzun Ömrülü Bir Aile Şirketi Kurmak isimli makalesini özetledi. Farklı olarak iki konuya vurgu yaptı. Biri aile üyelerinin değişime ve yeni iş modellerine açık olması ikincisi ise şirketten  ne beklediklerini açık ve net olarak ifade etmeleri.  Daha sonra konuşan TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka ise henüz Türkiye’de aile şirketlerinim kuramsallaşması konusunda istenen seviyeye gelinemediğini; bunun da kurucu babanın işi devretme konusunda kaygıları olmasına bağlı olduğunu söyledi. HBR Türkiye’den Esel Çekin ise aile şirketleri ile diğer şirketleri ayıran en önemli özelliğin kararlara “duygusallık-yakın ilişki” karışması olduğunu, bunun da yönetimi zorlaştırdığını söyledi. Orta Doğu ülkelerinden birinde 240 kişilik bir aile  için  aile anayasası yazarken nasıl zorlandıklarından söz etti. Zahide Altunbaş Sancak ve Tarık Güleryüz işin hukuki yönüne vurgu yaparken ailelerin yasalara uygun olmayan bazı işlemlerinin şirketlerin değerlerini düşürebileceklerini, bu yüzden hukuki boyutun ihmal edilmemesi gerektiğini  vurguladılar. Daha sonra, kardeşleri ile birlikte Kale Holding’den ayrılan 3S Kale Holding’i kuran Alp Gürün’ün Mag Danışmanlık’tan Haluk Ziya Türkmen’le birlikte, aynı hatalara düşmemek için yürüttükleri  kurumsallaşma projesini dinlemek ilginçti. Aynı şekilde Akfen Holding genç yönetim kurulu üyesi Pelin Akın Özalp’ten  ağabeyi ile birlikte işleri kendilerine devreden babaları Hamdi Akın’la nasıl bir ilişki içinde  yönettikleni dinlemek öğretici idi. Aile şirketi yönetimi  ve kurumsallaşma  konusunda oldukça deneyimli olan  Sanko Holding Onursal Başkanı Zeki Konukoğlu ise  deneyimlerini anlattı, babaları gayrimenkul  yatırımını sevdiği için en büyük sorunun farklı değerdeki gayrimenkulleri paylaşmak olduğunu da anı olarak anlattı.  Yazımda belirttiğim gibi Aile Şirketleri literatüründe içerik oldukça sığ. Aile  Şirketleri’ne yönelik uygulamaları ilk ağızdan dinlemek çok öğretici. Bugün de öyle oldu.      

Aile şirketleri yazısını yazmaya başladığımda tesadüf  o sıralarda Fast Company Dergisi’nin kurucusu Rauf Ateş Bey’den daha çok aynı konularda konuşmak için bir davet almıştım. 19  Nisan Pazartesi günü Zoom üzerinde buluştuk ve yeni dönemde liderlik , aile şirketlerinde yönetim konularında sorular sordu. Young Owners Club üyelerinden gelen soruları da bana yönlendirdi. Yaklaşık bir saat  süren keyifli bir sohbet oldu. Söyleşinin tamamını Fast Company Youtube Hesabı‘ndan izleyebilirsiniz. 

Hazır gündemde  Aile Şirketleri varken bende sizin için hazırladığım 10 dakikalık özeti paylaşayım dedim. Umarım aydınlatıcı olmuştur.

YORUM YAZIN