Geçen hafta beyin cerrahı profesör Türker KILIÇ’ın Yeni Bilim Bağlantısallık, Yeni Kültür Yaşamdaşlık isimli kitabını inceleyip bu kapsamda da görüşlerimi paylaştım. Türker Kılıç’ın “yaşam, en yetkin ve esas öğretmendir” diyerek sorduğu ilk soru: “Beyin Nedir ve Nasıl Düşünüyor?” sonrasında, “Beyin Nasıl Zihin Üretiyor?” sorusuna dönüşmüş.
İnsanı temel alan bir bakış açısıyla, en yetkin bilgi işleme sisteminin insan beyni olduğu düşünülürken, en yetkin ve en yüce bilgi kaynağının yaşam olduğu anlaşılmış. Yaşamdaşlık deniyormuş buna, hani düşünüyorum kendi yaşamımı; aklıma düşen ilhamları, fikirleri veya küresel kamuoyunda gelişen gündemleri de inanasım geliyor.
Kitap yeni bir yaşama biçimi olarak keşfedilen yaşamdaşlık konusunda bilimsel sürecin nasıl geliştiğini anlatıyor. Ve de şu önemli soruya cevap arıyor: Yapay Zeka insan zekasının yerini alacak mı? Yazımda bu sorunun cevabını aradım ve Spinoza’ya kadar bilgilere kendi yorumlarımı kattım. Ortaya ilginç bir yazı çıktı. Okumayanlar için linki ekte, tabii her zaman olduğu gibi kısa bir vidyosu da…
Anımsarsanız bir süre önce “Beden Kayıt Tutar” isimli kitaptan yola çıkarak geçmişte yaşanan travmaları ele alan bir yazı yazmıştım. Yarın 11.00’de bu konuyu farklı şekilde ele alan bir yazı ile tüm platformlarda olacağım. Hep birlikte normal nedir, normal olmayan kimdir bir tartışalım istiyorum. Bekliyorum…
Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/yapay-zeka-insan-zekasinin-yerini-alacak-mi/