İŞ DÜNYAMIZI ALTÜST EDEN DİJİTAL TRENDLER” The Kitap, Haziran 2020.
TEKNOLOJiYi VE DEĞiŞiMi YÖNETMEK
Dijitalizasyon için öncelikle işletmede tüm faaliyetlerin “dijitize” edilerek (yani sayılaştırılarak) güvenle saklanması, tekrarlanabilmesi, bilgisayarda analiz edilmesi ve teknoloji yardımıyla çıkarımlar yapılarak, algoritmalar oluşturarak karar verir hale gelinmesi ve tüm bu verinin karar-destek hizmetlerinde kullanılması gerekir. Ancak bunlar yapılarsa bana göre bir firma dönüşerek hızlı inovasyonlarla pazarda ezber bozup (disruption) pazar payını hızlıca artırabilecek hale gelebilir.
Dijitize olan firmanın hızını artırması, rekabette öne geçmesi, yeni dijital iş modelleri üretmesi, yeni teknoloijileri iyi anlamasına ve kendi işine eklemlemesine bağlıdır. Ancak o zaman bir şeyleri alt üst edebilir, öne geçebilir.
Sözünü ettiğim yeni teknolojileri herkes çok da içeriğini bilmeden günlük dilde kullanır hale geldi. Chatbot’lar, imaj işleme, mesaj servisleri, konuşma tanıma, yüz tanıma, blockchain, büyük veri analitiği, yapay zekâ, robot servisleri, artırılmış gerçeklik, biyometrik, nesnelerin interneti, cloud hesaplama… Günlük dilde bu sözcükleri herkes kullanıyor ama yerli yersiz. Teknoloji o kadar hızla yayılıyor ki toplumdaki Türkçe sözlük üretici ajanları daha devreye girmeden teknoloji yayılıp dili de belirliyor, bu yüzden bazı sözcükler “türkliş” (Türkçe/İngilizce) olarak hayatımıza giriyor hatta kültürümüzü etkiliyor.
Ben mümkün olduğunca Türkçelerini kullanmaya çalışıyorum ama benim işim yeni sözcük üretmek değil anlaşılmak bu nedenle de mümkün olduğunca ne demek istediğimin altını çizecek aç ve kapa parantezler koyuyorum. Sözcüklerin ötesinde sözü edilen teknolojilerin gerçekten neleri içerdiğini anlamak ve işimize yarayacak fırsatlar taşıyıp taşımadığını belirlemek gerçekten çok önemli.
Yıldız Holding’de “disruption çalışma grupları” artık iş yapış şeklimizin ana unsurlarından biri haline geldi. Dijital dönüşüm yolculuğumuzu sürdürmek, mevcut iş modellerimizle ve kullandığımız teknolojilerle yarın da işimizde en iyisi olabilmek için, daha Covid-19 salgını dünyayı sarmadan önce, Yıldız Holding’de gönüllü dijital disruption grupları oluşturduk. Yeni dijital fikirleri ve iş yapış şekillerimizi birlikte geliştireceğimiz bu sürece de Disruptive Digital Innovation yolculuğu adını verdik. 116 proje fikri toplandı. 9’una hemen başladık, 34’ü de hemen çalışılmaya başlandı.
Projelerin başlama vuruşunu yaparken bana yardımcı olan arkadaşlarımdan biri de Şerafettin Özsoy’du. Özsoy’un temel teknolojik araçları basit dille anlattığı yazıları, dijitalleşmenin ABC’sini kısa sürede öğrenmek isteyenlere yararlı olacaktır. Yazıların dijital dönüşüm süreçlerinde çalışanlara ve yeni dijital iş modeli geliştirmek isteyenlere de katkısının büyük olacağını düşünüyorum. Her teknolojik aracın tadına Özsoy’un kitabından bakıp daha sonra istedikleri alanda derinleşebilirler.
Teknolojik gelişimin duracağını hiç sanmıyorum. Bir yıl sonra bile hangi teknolojik gelişmeyi konuşacağımız meçhul. Bizim için önemli olan bu değişimi nasıl yöneteceğimiz. Yani yeni teknolojilerin işimize yarayan, işimize gelen yanları değil, işimize nasıl büyük bir çeviklikle eklemleyebileceğimiz ve nasıl güncellenip rekabetçi kalacağımız. Gelecekte de parlayacak olanlar baş döndürücü hızla gelişen teknolojinin gerektirdiği değişimi yönetebilenler olacaktır, bundan emimin.
Murat Ülker
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Godiva ve pladis Yönetim Kurulu Başkanı
Not: Açık kaynak niteliğindeki bu yazı yazar zikredilerek iktibas edilebilir. Telif gerektirmez.