Paylaştıklarım

Beyin Bedava

LinkedIn

Harika, heyecan duydum, ama buna beyin demek zor tabii ama her şey böyle başlıyor. Belli hücre gruplarının bile oluşup replasmanı olasılığı heyecan verici, dedi Gökhan hocam.
Organ bağışı hala çoğumuz için zor bir konu, fakat artık belki de beyninizden bir kaç kök hücre bağışlamanız yeterli olacak.
Görülen o ki beyin hücrelerimizden çoğaltılan yapay beyinler yapay zeka hatta bilgisayar işlemcilerinin yerini alacakmış. Peki ya hatıralarımız, tecrübelerimiz, gizemlerimiz n’olacak?!
İşte haberin özeti:
Laboratuvarda yetiştirilen beyin hücreleri video oyunu Pong’u oynayabiliyor!
Araştırmacılar, 1970’lerin tenis benzeri video oyunu Pong’u oynamayı öğrenen beyin hücreleri geliştirdiler. “Mini beyin” adı verdikleri bu hücreler çevrelerini algılayıp tepki verebiliyor.
Cortical Labs şirketinden Dr Brett Kagan, laboratuvarda yetiştirilen ilk “sezgili” beyni ortaya çıkardıklarını iddia ediyor. Mini beyin, harici bir kaynaktan bilgi alabiliyor, işleyebiliyor ve ardından gerçek zamanlı olarak yanıt verebiliyor. Mini beyinler ilk olarak 2013 yılında ortaya çıktı ancak şimdi ilk kez bir dış ortama bağlanıp etkileşime girebiliyor.
Kök hücrelerden ve bazı fare embriyolarından büyütülmüş insan beyni hücrelerini 800.000’lik bir koleksiyona dönüştüren araştırma ekibinin ortaya koyduğu mini beyinler; topun hangi tarafta ve raketten ne kadar uzakta olduğunu ortaya çıkaran elektrotlar aracılığıyla video oyununa bağlanıyor ve kendi elektrik aktivitelerini üretiyorlar. Oyuna bağlanan mini beyin beş dakikada oynamayı öğreniyor, sık sık topu kaçırsa da başarı oranı rastgele şansın çok üzerinde.
Yapay zeka (AI) araştırmacıları şimdiden satrançta büyük ustaları yenebilecek cihazlar üretti ancak mini beyin öğretilmeden öğreniyor ve bu nedenle daha uyarlanabilir ve esnek.

Haberin tamamını okumak isterseniz: https://www.bbc.com/news/science-environment-63195653

YORUM YAZIN