Beslenme

YADINDA MI DOĞDUĞUN AN, SEN AĞLARDIN GÜLERDİ ÂLEM, ÖYLE BİR ÖMÜR SÜR Kİ MEVTİN, OLSUN SANA HANDE, HALKA MÂTEM. ÖZET VİDYO

LinkedIn

Geçen hafta yazımın başlığı “SADECE DAHA UZUN BİR ÖMÜR YETERLİ Mİ?” idi. Konumuz da “Longevity” kavramı… Yeni nesil bu sağlık anlayışı, hastalıklar ortaya çıktıktan sonra onları tedavi etmek yerine, hastalıkların önlenmesine ve sağlıklı yaşlanmaya odaklanıyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yıllardır “Longevity” alanındaki klinik çalışmalarını sürdürüyor ve sağlıklı yaşlanma konusundaki birikimlerini Geç Kalma Genç Kal adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Ben de ondan yola çıkarak bu konudaki bazı fikirlerimi ilettim. 

Müftüoğlu, “uzun yaşam” kavramını sadece yaşam süresinin artışı olarak değil, sağlıklı, enerjik ve hastalıklardan uzak bir hayat olarak tanımlıyor. Ona göre, gerçek sağlık, gelecekte daha az ilaç, daha az hastane ziyareti ve daha fazla yaşam kalitesi ile mümkün olabilir. 

Hürriyet’te yıllardır yazdığı köşeyi zaman zaman okurum, bu yazılardan gelişmelerin bir kısmına hakimim ama tıptaki son gelişmeler ve Müftüoğlu’nun görüşlerini derli toplu bir arada okumak için fırsat dedim ve kitabı sizlerle buluşturmaya karar verdim. Ortaya hem tıbbın insan ömrüne getirdiği yeni bakış açılarını hem de Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun önerilerini keşfedeceğimiz yazım ortaya çıktı. Uzun bir ömrü nasıl kaliteli bir yaşam haline getirebiliriz? Yazımın linki ve kısa bir tanıtım vidyosu ekte.

Yarın yazımda neler yok neler. Katkı Maddeleri, Gıda Resmi Otoriteleri, Gıda Kodeksi, Gıda Endüstrisinin Gelişimi, İnsanın Gıda ile İlişkisi ve Yeme Davranışı, Küresel Gıda Problemleri gibi konuları detaylıca inceleyeceğim. Amacım bilgi kirliliğinden kurtulmak isteyenlerin derdine bir nebze de olsa çare olmak. Yarın 11.00’de tüm platformlarda bekliyorum.

 

Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/yadinda-mi-dogdugun-anlar-sen-aglardin-gulerdi-alem-oyle-bir-omur-sur-ki-mevtin-olsun-sana-hande-halka-matem/

 

YORUM YAZIN