Kitap

TARİHTE GERÇEKTEN Mİ ÖYLE OLMUŞ, YOKSA… Özet Vidyo

LinkedIn

Geçen hafta “ENTELEKTÜEL YAŞAM ÇOK KIRILGAN” başlıklı bir yazıyla

Peter Watson’un 1000 sayfalık Fikirler Tarihi kitabı üzerinden çağlar boyunca düşüncenin gelişimini anlatan küçük bir yazı dizisine başladım. Amacım geçmişi, dini fikirleri, Batı’nın bu konudaki düşüncelerini daha iyi anlayabilir miyiz diye bir bakmak. Şu günlerde de bu anlayışa çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Fikirler tarihinin bize verdiği ders: Entelektüel yaşamın kırılgan olduğu, kolaylıkla yok olabildiği ya da yer değiştirebildiği…

Buna katılmakla birlikte size daha önce sözünü ettiğim arkeoloji ve geçmişin aydınlatılması hakkında uydurduğum bir hikayeden bahsetmek istiyorum: Şöyle bir düşünün bundan bin yıl sonra bir arkeolog kazı grubu Karacaahmet’te kazı yapsa, bulduklarını nasıl yorumlardı? T.C. devrinde bir büyük mezarlıkmış ve bu Türkler’de medeniyet sıfır, bir beyaz çaputa sarıp gömmüşler, mezarda diğer medeniyet kazılarının aksine başka hiçbir şey bulunmamış, alet, edevat, silah yok…

Gel de gülme, gel de müspet ilime güven!

Satırlar arasında gördüğüm eksikler, yanlışlar, çelişkiler var bunları da belirtiyorum. Kuranda İnsan Suresi’nin 1’inci ayeti şöyledir: Gerçek şu ki, insanın yaratılış tarihinde onun henüz anılan bir şey olmadığı bir dönem gelip geçmiştir. Yarın “DİNİMİZ İSLAM, MEVCUT DİNLERİN YERİNİ ALMAK İÇİN GELMİŞTİR; HİRİSTİYANLIK GİBİ YAHUDİLİĞİN İNANÇ VE AHLAKİ YÖNLERİNİ TAMAMLAMAK İÇİN DEĞİL!” başlıklı yazı ile devam ediyorum. Yahudiliğin, Hristiyanlığın doğuşu, İslamiyet’in doğuşu ve yayılışı, ortaçağ ve Rönesans’ın doğuşu söz edilen dönemler. Yine yorumlarım, eleştirilerim… Yarın 11.00’de güzel bir fikir jimnastiği yapmaya hazır olun. Tüm platformlarda bekliyorum.

 

https://muratulker.com/y/tarihte-gercekten-mi-oyle-olmus-yoksa/

 

YORUM YAZIN