Babamın da hayat öyküsünü yazan Hulusi Turgut aktif siyasette bulunmuş olan iş adamımız Çavit Çağlar’ın hayatını yazmış (*). Kitap 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in 2011 yılında Cavit Çağlar’la ilgili yapılan görüşmeden alıntılarla başlıyor ve başlık: “Siyasetteki yol arkadaşım Cavit Çağlar’ı Zincirbozan’da tutuklu iken tanıdım,” diyor. O röportajda Demirel, 2000’li yıllarda Çağlar’a büyük haksızlık yapıldığını, 9 ay haksız yere hapis yattığını belirtiyor. Kitap, 28 yıllık Hulusi ve Çağlar ikilisinin aman içinde görüştüklerinden meydana gelmiş.
Cavit beyin 2021 yılında kaybettiğimiz dostumuz Taylan Bilgel’in andığını görünce duygulandım. Rahmetli Ankara’da siyasetin, İstanbul’da iş aleminin hafızası çelebi bir arkadaşımızdı. Cavit Bey’e anılarını tazelerken destek olmuş. Allah rahmet eylesin.
Kitabın ilk bölümü Cavit Çağlar’ın fırtınalı çocukluk yıllarını anlatıyor; iş hayatına ilkokul öğrencisi iken Akhisar Garı’nda simit satması, sonra eczacı ve benzinci çıraklığı yapması gibi. Ailesi, iç savaşta Gümülcine’den kaçmışlar. Henüz 13 yaşında Cavit Çağlar sekiz yıldır vatandaşlık bekleyen ailenin sorununu Menderes’e mektup yazarak çözmüş. Çağlar soyadı da ünlü şairimiz Behçet Kemal Çağlar’ın Akhisar Lisesi’nde yapmış olduğu bir etkinlikten geliyormuş. 18 yaşında Sultanhamam’da başlamış tekstil hayatına, 20 yaşında Bursa’da, 20 yıl sonra da Nergis ve Yeşim tekstil ile iş dünyasında zirveye ulaşıyor. Yeşim Cavit Bey’in kızının adı imiş.
Daha sonra Bursaspor’a Başkan olan Cavit Çağlar’ın Süleyman Demirel’i Zincirbozan’da ziyareti ile başlayan siyasi kariyeri, 1987’de Demirel’in daveti ile Bursa Milletvekili olarak devam ediyor. Kitapda siyasi hayatı ve ANAP’lı yıllarda başından geçenler ayrıntılı olarak anlatılıyor ve Çağlar 7. Demirel Hükümeti’nde Devlet Bakanı oluyor.
Devlet Bakanlığı sırasında Demirel’in talimatıyla Azarbeycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’le kalıcı bir dostluk geliştiriyor. Cavit Çağlar’ın Bakanlığı süresince yurt içinde ve yurt dışında Türkiyemizi olumlu şekilde etkileyen birçok başarılı projesi, girişimi var ve tabii ki siyasi çalkantılar içinde yaşadıkları da… Siyaset iki ucu keskin bir bıçak. Daha sonra DYP esnasında yaşananlar karşısında Çağlar: Ben yokum, diyerek siyasetten uzaklaşıyor.
Bilenler anılarını tazelesin, bilmeyenler öğrensin diye olacak kitapta birçok olay ayrıntılı anlatılıyor. Mesela; NTV’nin nasıl kurulduğu ve Ayhank Şahenk’e devri, İnterbank’a devletin el koyması ve New York’ta tutukluluğa giden yol ve sonra tahliye gibi. Cavit Çağlar organize ettiği Türkiye ile Rusya arasında gizli bir diplomasi sonucunda Rusya Federasyonu Dostluk Nişanıyla ödüllendirilen ilk Türk!
Kitap şu cümlelerle sonlanıyor: Yirmi yıl önce beni boğmaya kalkmasalardı, bugün 50 binin üzerinde çalışanımız milyarlarca dolar ihracatımız olurdu.
Galiba bize bizden başka düşmana gerek yok.
Turgut Hulusi (2024). Cavit, Çağlar Fırtınalı Bir Yaşam Öyküsü, Doğan Kitap, ss. 750.