Videolarım

DİJİTAL ÇAĞDA REKABET VE ÇIKARDIĞIM ÖDEVLER ÖZET VİDYO

LinkedIn

Babamın liseden sınıf arkadaşı Hüdai amcamız astım hastasıydı. Ne zordur, bazen tıkanıverecek sanırsınız, o pompayı arar hastalar ve hemen de etki ederdi. Astım çok tehlikeli, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda; alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak, hava yolu etrafındaki düz kaslar kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Önemli bir hastalıktır, hastalar sürekli tetikte olmalı ve astım spreyi kullanmalıdır. Dünyada 340 milyon astım hastası var ve astım spreyi pazarı yıllık 22 milyar dolar.

Şimdi akıllı astım spreyleri var. AstraZenaca (teknoloji ortağı Adherium), GlaxoSmithKline (teknoloji ortağı Propeller Health) ve Novarstis (teknoloji ortağı Qualcomm Life) üretiyor. Plastik aktivatörün üzerinde sensör var, elektronik çip var. Kullanma zamanı, ne kadar kullanıldığı gibi birçok veriyi ölçüyor. Akıllı telefon ve giyilebilir diğer teknoloji ürünleri ile bluetooth üzerinden iletişime geçiyor. İşlevi aynı ama akıllı astım sprey kullananlar artık dijital tüketici. Akıllı sprey kullanım yerini de ölçüyor, diğer evdeki cihazlarla iletişime geçerek (IoT) etraftaki toz, küf, polen miktarını belirliyor ve astım atağı geçirme olasılığını hesaplıyor, acil durumu belirleyip hayat kurtarıyor.

Geçmişte böyle bir ürün olsa belki Hüdai amcamız daha uzun yaşayacaktı.2025te dijital astım spreyi pazarının 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İşte geçen hafta konumuz buydu, geleneksel ürünlerin dijital çağda nasıl rekabetçi olabilecekleri; Dijital Dönüşüm Profesörü Mohan Subramaniam’a kulak verdik. Başta FMCG (Hızlı Tüketim Malı HTM) olmak üzere farklı sektörler için yorumlarda bulundum. Yazımın tanıtım vidyosu ve linki ekte.

Yarın ilginç bir kitaptan söz edeceğim. Pazartesi günü yapılacak Amerika Başkan seçiminde   Trump’ı destekleyen muhafazakar ve dindarların neler düşündüğünü öğrenmek açısından bu kitap önemliymiş. Hatta bu kitabı okuyup kimin kazanacağını bile tahmin edebilirsiniz diyenler var. Kitabın adı Intellectual Morons: How Ideology Makes Smart People Fall for Stupid Ideas (Entelektüel Moronlar: Niye Zeki İnsanlar Aptalca Fikirlerin Arkasına Düşerler). Trump da, kampanyasını yakından takip edenler bilir,  muhaliflerini her gün “moronlar” diyerek aşağılıyor. Bakalım bu sözcüğün arkasında neler denmek isteniyormuş, birlikte keşfedelim. Saat 11.00’de tüm platformlarda buluşmak üzere…

 

Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/dijital-cagda-rekabet-ve-cikardigim-odevler/

 

 

*Vidyo yapay zeka tarafından seslendirilmiştir. 

YORUM YAZIN