Geçen hafta konumuz çocuk yetiştirme idi.
“Modern ebeveynlik kaygıları bizim anne, babalarımızın yaşadığı kaygılardan çok daha farklı mı? Artık bir çocuk büyütmek için sosyal medyada dayatılan tavsiyelerle mükemmel bir ebeveyn olacağınıza inanıyor musunuz?” diye sordum.
Eşimle çocuklarımızı yetiştirirken Leyla Navaro’nun “GERÇEKTEN BENİ DUYUYOR MUSUN?” isimli kitabı çok yararlandığımız bir kitaptı. Bu kitaptan ve de kendi deneyimlerimizden yola çıkarak yukarıda sorduğum soruların cevaplarını vermeye çalıştım.
Kitabın girişi şöyle:”… Anneliği sadece bakım, beslenme, ders çalıştırma, yönlendirme veya duygusal borçlandırma olarak görmedim. Benim için annelik öncelikli bir ilişki…”
Yetişkinler, sadece yetişkin oldukları için tüm cevapları bildiklerini veya bilmeleri gerektiğini sanır, cevabını bilmedikleri bir soruyla karşılaşınca rahatsız olurlar; bu yüzden de genel olarak soru sorulmasından hoşlanmazlar. Kanımca, kültürümüz ve eğitim sistemimiz, soruları daha çok sevebilseydi, ilerlememiz ve çağdaşlaşmamız daha hızlı olabilirdi. Annelik diye yazıyorum ama babalık için de bu kitapta çok şey var.
Yazar, kitapta daha sonra kendi anılarından yola çıkarak çocuk yetiştirmenin psikolojik arka planına yönelik yararlı bilgiler veriyor. Yazımda detaylı olarak anlattım. Okumayanlar için linki ve kısa vidyosu ekte…
Yarınsa Davos’a doğru yol alacağız. Bakalım Ali Ülker Bey’in de katıldığı Davos 2024’te neler olmuş, ben konuşulanları nasıl yorumluyorum…Yarın saat 11.00’de hepinizi bekliyorum.
Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/cagdas-ebeveyn-nasil-olur/
Youtube:
(Vidyodaki seslendirme yapay zeka ile yapılmıştır.)