Videolarım

YENİ FİZİK İLMİNE GÖRE BİLGİ BİR BOYUT VE ACABA EVREN KAÇ BOYUT ÖZET VİDYO

LinkedIn

Geçen hafta yazımın başlığı “FİZİĞE KARŞI PRATİK BİR BAKIŞ” idi. Sosyal medyada fizik üzerine yapılan paylaşımlar dikkatimi çekiyor, ama liseden kalma fizik bilgilerimle bu konuda ilerlemek zor. Teoriden çok pratikle ilgilenen biri olarak fizik bana hep uzak kalmış bir alan. Ancak Chiara Marletto’nun The Science of Can and Can’t kitabı beni düşünmeye sevk etti; Marletto, fiziğe “karşıolgusal” dediğimiz düşünce deneylerini katmanın evrenin sırlarını anlamamıza nasıl katkı sağlayabileceğini anlatıyor.

Fizik deyince uzay, zaman, madde ve enerji akla geliyor; fakat Marletto’nun yaklaşımı, daha önce bilimin sınırlarında bile sorgulanmamış konuları içeriyor. Örneğin, gelecekte başka bir gezegene bırakılan bir şiir kitabının fiziksel varlığı, o kitabı birinin bulup bulmamasına bağlı olmaksızın bir gerçeklik. Bilgiyle dolu bu düşünce deneyleri, fizik yasalarının yeni anlamlarını ve bilimdeki yerlerini sorguluyor. Buna benzer bir yaklaşım da teorik fizikçi Michio Kaku’da mevcut; o da süper sicim teorisiyle evrenin çok boyutlu yapısını anlamaya çalışıyor.

Marletto ve Kaku gibi bilim insanlarının ortak yönü, bilinen fizik sınırlarını aşarak evrenin bilinmeyenlerini keşfetme arzusu. Ancak aralarındaki temel fark, Kaku’nun teorileri fiziksel dünyanın yapı taşlarını çözmeye odaklanırken, Marletto’nun yaklaşımı daha soyut ve felsefi; bilginin, enerjinin ve olasılıkların rolünü sorguluyor. Yazımda bu ikili bakış açısını irdeledim ve kendi yorumlarımı ekledim. Yazının kısa bir tanıtım videosu da ekte.

Yarın ise konu başlığımız: “Dijital Çağda Rekabet Şekli Değişiyor mu?”. Üretici ve ihracatçılarımızın gelecekte nasıl rekabet etmeleri gerektiğine dair önemli adımları konuşacağız. Öncelikle işin temelinin sağlam olması gerekiyor, yani iç piyasa veya ihracatta taklit edilemez, sürdürülebilir bir üstünlük elde etmek şart.

Dünya değişti, artık dijitalleşme çağındayız. Bugün dijital çözümler, geleneksel ürünlerin dijitalleşerek nasıl rekabet avantajı kazandığını gösteriyor.

Bu konuyu yarın saat 11.00’de tüm platformlarda Dijital Dönüşüm Profesörü Mohan Subramaniam’ın görüşleriyle derinlemesine ele alacağız. Başta hızlı tüketim malları (FMCG) olmak üzere, farklı sektörlerdeki dijital dönüşümü konuşacağız. Cevaplar neler olacak, birlikte keşfedelim!

 

Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/yeni-fizik-ilmine-gore-bilgi-bir-boyut-ve-acaba-evren-kac-boyut/

 

 

*Vidyo yapay zeka tarafından seslendirilmiştir. 

 

 

 

YORUM YAZIN