Paylaştıklarım

SALNAME NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ?

LinkedIn

Bu ilan Büyük Ticaret Salnamesi(*) reklamlarından biri; metninde tam olarak “Pasta ve Şekerleme Mağazası Haylayf Beyoğlu Pangaltı Hamamı Telefon Beyoğlu 1779” yazıyor.

Yazan: Hattat Halim Efendi, yani Mustafa Halim Özyazıcı. 1920’lerden olmalı.

Bakın bu bana neyi hatırlattı, anlatayım. 

Bizim meşhur markalı pek çok ürünümüz var. Bunları adlandırmak ve markaları tescil etmek fevkalade meşakkatli bir uğraştır. Hele ilkönce isim bulmak!

Bizim, içim gibi bugün meşhur birçoğunu rahmetli babam, Sabri Ülker bulmuştu. Hatta benim de birkaçına katkım vardır. 

Peynirli Kraker ÇİZİ için yepyeni bir tesis kurulmuştu ve formülün geliştirilmesinde ben de çalışmıştım. Fakat Sabri bey endişeli idi. Ya bu tat tutmazsa ya da tesisin kapasitesini dolduracak kadar çok satmazsa?! Tedbiren bunun bir tatlı çeşidini de yapalım dedi, yaptık. Adını da HAYLAYF koyalım deyince ben merakla nedenini sordum. Benim gençliğimde böyle bir marka vardı. Unutulup gitmesin, yaşatalım demişti. Çok da iyi oldu, ağzımız tatlandı. 

(*) Salname nedir?

Osmanlı İmparatorluğu, Malül Gaziler Kollektif Şirketi adında vazife malulü gaziler için bir şirket kurmuş. Bu şirket yılda bir defa Büyük Ticaret Salnâmesi’ni yayınlayarak gelirini gazilere aktarıyormuş. Haylayf reklamı da burada yayınlanmış. Tarihi: 1928.

Osmanlı’nın ticaret salnâmeleri kanaatimce günümüzün sosyal medya reklam ve ticari paylaşımlarına karşılık geliyor… diyor İbrahim Ethem Gören 

YORUM YAZIN