Geçen hafta Nihad Sami Banarlı’nın “TÜRKÇENİN SIRLARI” kitabından yola çıkarak ana dilime olan hayranlığımdan söz ettim. Kanaatimce Güzel Türkçemiz hiçbir zaman hak ettiği ilgiyi görmemiş, yeterince araştırılmamış. Ana dilimizin dilbilgisi, imlası, matematiksel yapısı, eklerin kullanılışı, pratikliği, diğer dillerde olmayan ünlüleri, ğ, p gibi sesleri araştırılsa ulusal tarihimizde kökleri bulunur. Latin ve Arap dillerinden farklılığı ve özgünlüğü idrak edilir. Eminim bu hazine keşfedilecektir.
Nihad Sami Banarlı’nın Türkçenin Sırları kitabını severek okudum ve sizin için notlar çıkardım, gerçi dili biraz ağdalı. “Sosyal medya çağında Banarlı’nın görüşleri ne kadar geçerli, el yazısı kullanmayan, hatta mikrofona dikte eden ve sözlüksüz kısaltmalar kullanan gençlik ne yazıp konuşacak?” diye de sordum. Yazımın tanıtımını yapan bir vidyo ekte, tamamı da linkte..
Yarın bu kez konumuz önyargılar, önyargı ve yanlış anlamalar, hatta anlaşılmalar, önyargı empati bağlantısı ve bunların itibarla olan ilişkisi. Acaba önyargılardan açık iletişim yoluyla kurtulmak mümkün mü? Yarın saat 11.00’de tüm platformlarda bekliyorum..
*Vidyo yapay zeka tarafından seslendirilmiştir.
Yazının tamamı: https://muratulker.com/y/guzel-turkcemizin-sirlari/