İHRACAT ÜSSÜMÜZ KARAMAN
Çalışma düsturumuzun önemli parçalarından birinin GOYA olduğunu, sürekli olarak yeni yerler, yeni şeyler keşfetmek kadar kendi içimizdeki fabrikalarımızı ve şirketlerimizi de GOYAladığımızı hep paylaşıyorum. Bu sefer de rotamız Karaman’dı!
Karaman’da ne üretiyorsunuz derseniz dünyanın dört bir yanına bisküvi, çikolata, gofret ve kek üreten bir fabrikamız diyebilirim. Mesela 79 ülkeye buradan ürün ihraç ettiğimizi biliyor muydunuz? Dünyanın dört bir yanı derken de ciddiyim; ihracatın %80i Irak, Yemen, Almanya, Senegal, Fildişi, ABD, İngiltere Azerbaycan, Romanya ve Gine’nin aralarında olduğu ülkelere gönderiliyor. Peki yılda 110.000 ton üretim yaptığını söylesem… Aslında bu hepimiz için gurur kaynağı. Benim için de çok keyifli bir GOYA oldu haliyle. Gelin hangi tanıdığınız ürünler burada üretiliyor, başka neler yaptık biraz da onlardan bahsedelim. (Dikkat bu yazı birçok iştah açıcı fotoğraf ve video içermektedir, uyarmadı demeyin 😊 ).
Yazımın sonunda Karaman hakkında yeni öğrendiğim bir hikayeyi de ekledim!
Karaman Biskot fabrikası GOYA’sı bol adımlı bir geziydi hepimiz için, iki lokasyonda 1309 kapsam içi, 115 kapsam dışı olmak üzere 1424 çalışma arkadaşım orada görev yapıyor.
Bölge için de anlamı büyük o nedenle, üstelik birazdan detaylarını da anlatınca göreceksiniz ki dünya çapındaki kalite standartlarında bir üretim söz konusu, bölgenin potansiyelinin açığa çıkmasında üstlendiğimiz bu rol benim için oldukça kıymetli. Üstelik sektörün gelişimi için de lokomotif bir görev üstleniyor…
Bu GOYA’da ne güzel ki yine kalabalıktık, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Ülker, pladis CEO’muz Salman Amin, Ülker CEO’muz Mete Buyurgan’la birlikteydik. İftar öncesi Karaman’daki 2 bisküvi, kek, gofret fabrikası üretim tesislerini gezdik. Fabrikanın üretim genel müdürü İsmail Özturan bey de bizimle birlikteydi.
Bu kadar bahsetmişken fabrika içerisinden sizin için çektiklerimi de paylaşayım.
Bu arada işin bir güzel yanı da bu sene Mart ayında düzenlenen Senenin Yıldızları ödül töreninde ‘İnovasyon Kategorisi’ ödülünü Jaffa Jonut’s projesiyle kazanan Biskot ekibine ben takdim etmiştim. Bu da oradan bir hatıramızdı.
Onlar da yenilikçi ve cesur yaklaşımlarını kanıtlayıp sahnede kendileri selfie çeken tek ekip olmuştu 😉 Bu da onun hatırası. Bu buluşma ekibin bir kısmıyla İstanbul’da gerçekleşmişti, ben projede emeği olan tüm arkadaşlarımın yanına gittiğimde ise neler oldu, neler gördüm derseniz detaylar aşağıda…
İSİG; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği öncelikli konumuzdur. Çünkü hiçbir acil işimiz yok ve İSİG yani insanlarımız her işimizden daha değerlidir.
Önce temizlik ve güvenlik:
Beni tanıyabildiniz mi? Tepeden tırnağa tecrit olduk. Malum üretim hassas iş!
Ekip Goyaya hazır.
Üretim ekiplerinde işçi ve operatörler İSİG ve Verimlilik/Geliştirme konularında bizzat aktifler.
Üretim girişi
Goya ekibi olarak tüm hijyenik önlemleri alarak fabrikayı gezdik.
Ülker Çokomel 50 yılı aşkın üretiyoruz, “içinde kar gibi bir bulut saklı”
Bu da yeni çeşit yeni hamam (çikolata hamamı)
Bunun da üstü alt ve altı çikolata
Şimdi de giyinmiş, enternasyonal yolculuğa çıkıyorlar.
Goya ekibi ve gün içinde hepimizin tükettiği o ürünleri üreten ekibin bir kısmıyla fabrika içi toplu fotoğraf.
Neler olmuş, ne hale gelmiş Karaman tesislerimiz. Tüm bu gördüğünüz çeşitli lezzetler ve daha niceleri Karaman Fabrikalarımızdaki 39 tesiste üretiliyor. Bu kadar büyük kapasite ve çeşitlilik başka bir yerde yok. Karaman aynı zamanda pladis’in inovasyon ve katma değerli ihracat üssü oldu.
Saydım hakikaten 39 tesis var!
ÖZ GIDA İŞ SENDİKASI ZİYARETİ:
Öz Gıda İş Sendikasını da yeni şubelerinde ziyaret ettik, tanıştık, keyifli bir sohbet oldu.
… Ve Nihayet İFTAR:
Benim için en güzel iftarlar kalabalık sofralarda yemeği paylaştıklarımdır.
Bu sefer de çok şükür kalabalıktık; biz goya ekibi ve fabrikamızdaki çalışma arkadaşlarımızın yanı sıra Öz Gıda İş Sendikası yöneticileri, SHÇEK Sevgi Evleri’nden gelen kıymetli küçük misafirlerimiz, Karaman Dursun Fakih Huzurevi’nden bize katılan kıymetli büyüklerimiz… 7’den 70’e her yaştan insanın buluştuğu çok keyifli bir iftar yemeği oldu.
Karaman’da kadınlar işbaşında; Sağımdaki iki çalışma arkadaşım Karaman’da fabrika mutfağımızın ahçıbaşısı, 2018’de bir önceki gelişimde çok beğendiğim patlıcan oturtma tarifini göndermişti bana! Sol yanımdaki Sultan Hanımsa sendika yöneticimiz.
İFTAR SONRASI
Yıldız Holding, pladis, Ülker, Öz-Gıda-İş Sendikası yöneticileri ve çalışma arkadaşlarımızla sohbete devam ettik.
Velhasıl, 1999 yılında bir ortaklıkla başladığımız bu yatırımımız bugün teknolojik altyapısı ve dünyanın dört bir yanına atıştırmalık ihraç gücüyle sadece bizim için değil, tüm Türkiye için bir iftihar vesilesi haline geldi. Bu başarıda emeği geçen tüm arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyorum.
Yazımın sonunda Karaman hakkında yeni öğrendiğim bir hikayeyi de ekledim, demiştim. Anlatayım müsaadenizle;
Rahmetli Haşim Bayram beyle ilk toplantımızda, rahmetli sohbeti, tavrıyla çok değişik bir insandı, ARE, ARO, kendisi Kazım Karabekirli idi, Karamanlılar’ın birçok hususiyetlerinden dem vurarak sanki yakınmıştı. Sonra bana sordu; “Nerelisin?” Ben de “babam Kırım doğumlu ama Rahmetli hep kemerli burnunu işaret eder, oğlum biz aslen evladı fatihandanız, derdi” dedim. Haşim bey; “tamam yau sen de Karamanlısın o zaman, zira Osmanlı hep Karamanlıları savaşa ve uzaklara ikamete göndermişti” dedi.
Hoppala, bir yaşıma daha girdim. Acaba ben de Karamanlı mıyım?
Neyse tabii Karaman öz Türkçemizin beşiği Anadolu’muzun bağrı bir “mübarek” beldemizdir. Meşhur politikacılar, hatta Karamanlis ismi üstünde Karamanlıdır.
Hatta büyük kurtarıcımızın babası Selanikli Ali Rıza beyin babaları dahi Taşkale, Karamanlılardır.
Şaşırdınız di mi?
Not: Açık kaynak niteliğindeki bu yazı yazar zikredilerek iktibas edilebilir. Telif gerektirmez.